1 Νοε 2015

  Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός

Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός πατρίδα είχαν την Ρώμη, ήταν Ιατροί στο επάγγελμα και είχαν βαθιά μέσα τους ριζωμένο τον φόβο του Θεού ήταν καλοί χριστιανοί.Ως Ιατροί που ήταν δεν κοιτούσαν να γιατρεύουν τους ανθρώπους από τις τότε γνωστές ασθένειες αλλά μόνιμη φροντίδα τους ήταν να επιστρέψουν τους ανθρώπους από την πλάνη των ειδώλων προς το φως του Χριστού. Οι Άγιοι Ανάργυροι είχαν Αποστολικά χαρίσματα.
Το χάρισμα δηλ. που έδωσε ο Δεσπότης Χριστός στους Ιερούς Αποστόλους και Μαθητάς Του, να γιατρεύουν κάθε αρρώστια το απέκτησαν και οι σημερινοί Άγιοι. Μόνο που δεν χρησιμοποιούσαν βότανα και  άλλα Ιατρικά μέσα αλλά γιάτρευαν τους ασθενείς με το όνομα Του χριστού, και την σημείωση του τύπου Του Τιμίου Σταυρού.
Τυφλοί, παράλυτοι, δαιμονιζόμενοι βρήκαν την γιατρειά τους χάρη στην αποτελεσματική Προσευχή των Αγίων Ιατρών.Οι Άγιοι Ανάργυροι όμως διέθεταν και ψυχικά χαρίσματα. Ήταν Ταπεινοί, ακτήμονες, ελεήμονες και φιλάνθρωποι. Ονομάστηκαν δε Ανάργυροι επειδή δεν έπαιρναν αργύρια-χρήματα από τις θαυματουργές γιατρειές που έκαναν στους ασθενείς και ταλαιπωρημένους ανθρώπους.
Ο εχθρός όμως των ανθρώπων διάβολος δεν μπορούσε να αντέξει το ότι δια μέσου των Αναργύρων δοξάζεται το όνομα του Χριστού και άρχισε να φθονεί τους Αγίους στους ανθρώπους προκειμένου να εμποδίσει το έργο τους και να προσκυνούνται τα είδωλα αντί για τον Χριστό μας. Βασιλιάς λοιπόν στη Ρώμη ήταν ο Καρίνος ο οποίος συνέλαβε τους Αγίους επειδή (έτσι του είπαν) έκαναν Μαγικά και παραπλανούσαν τον κόσμο. Αμέσως τους κάλεσε να αρνηθούν τον Χριστό και να ασπασθούν τα είδωλα. Εκείνοι βέβαια αρνήθηκαν και μάλιστα προσπάθησαν να πείσουν τον ειδωλολάτρη βασιλιά να αφήσει την πλάνη των ειδώλων και να λατρεύσει το όνομα του αληθινού Θεού .  Μετά από ένα θαύμα που έγινε ο βασιλιάς Καρίνος επίστευσε και εβαπτίσθηκε όπως επίσης και πολλοί άνθρωποι από το παλάτι.
     Ο διάβολος όμως δεν ησύχασε, αλλά λυσιωδώς προσπαθούσε να πολεμήσει και να εξουδετερώσει τους Αγίους. Κάποιος, λοιπόν Ιατρός οδήγησε τους Αγίους σε ένα βουνό για να μαζέψουν τάχα βότανα για την Ιατρική τους επιστήμη, και εκεί φύλαγαν πολλοί εχθροί των Αναργύρων οι οποίοι τους εφόνευσαν με λιθοβολισμό και έτσι παρέδωσαν τις ψυχές τους στα χέρια του Θεού και τώρα   συναγάλλονται μαζί με τους Αγγέλους και τους Αγίους στην βασιλεία των ουρανών. Ας μιμηθούμε λοιπόν και εμείς την ζωή των σήμερον εορταζόμενων Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων σε όλα της τα σημεία.
      Να μιμηθούμε την πίστη τους, την αγία ζωή τους, την ταπείνωσή τους, την αφυλαργυρία τους, την καρτερία τους και την μέχρι θανάτου υπομονή τους για να γίνουμε με αυτόν τον τρόπο μόνιμοι κάτοικοι της ουράνιας πατρίδος που είναι η βασιλεία των ουρανών.  

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ  Ένας πρώην μάγος κείρεται μοναχός και αναδεικνύεται ένθερμος ομολογητής και ένδοξος μάρτυς Χριστού ...